www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Verklaar aanschaf opnieuw vertraagde JSF controversieel

05-07-2006 • De nieuwste berichten uit de VS over extra vertraging bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) is voor de SP aanleiding te bepleiten dat de aanschaf van het toestel er niet door een ‘tussenkabinet’ doorheen gejaagd wordt.

Krista van VelzenDe Amerikaanse Senaat heeft bij het vaststellen van de defensiebegroting besloten 1,2 miljard dollar te bezuinigen op het JSF-programma. Dit zal volgens deskundigen een extra vertraging van een jaar betekenen. Ook heeft de Senaat een onderzoeksrapport besproken waaruit blijkt dat de planningsfase van de productie van de JSF en de testfase elkaar zo overlappen dat ook daar toekomstige vertragingen zeer waarschijnlijk zijn.

SP-Kamerlid Van Velzen wil dat de eventuele Nederlandse aanschaf controversieel wordt verklaard: “Extra vertragingen en kostenoverschrijdingen zouden moeten leiden tot uitstel en wat de SP betreft afstel van het besluit deze gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Het zou volstrekt onverantwoord zijn als het tussenkabinet Balkenende III, drijvend op de steun van LPF-restanten, vasthoudt aan het voornemen nog dit jaar te besluiten over de aanschaf van de JSF.”

Van Velzen heeft de regering om een nieuwe business case gevraagd met daarin de consequenties van alle recente tegenvallers en vertragingen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top