www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

JSF lijkt nu al op weg naar afgrond

03-12-2005 • De ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) lijkt in de knop te worden gebroken. In februari 2006 komt de Amerikaanse regering met een nieuw langetermijnplan voor haar eigen Defensie en daarin lijkt geen plaats meer voor één van de JSF prototypes - precies het type dat Nederland wil aanschaffen. SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft de regering om opheldering gevraagd.

Van VelzenVolgende week zullen Nederlandse officials onderhandelingen beginnen over het aantal toestellen dat ons land wil bestellen, en het aandeel voor het Nederlands bedrijfsleven bij de bouw van de vliegtuigen. "Deze berichten, vandaag ook in de Telegraaf, circuleren al een tijdje in de militaire vakpers", aldus Van Velzen. "Daarom heb ik afgelopen week de staatssecretaris van Defensie gevraagd wat voor zin het heeft te gaan onderhandelen als in februari de hele boel kan worden afgeblazen."

"De onderhandelingen kunnen onder deze omstandigheden helemaal niet vruchtbaar zijn. De problemen van de Amerikaanse regering moeten niet op Nederland worden afgewend. Ik ga er vanuit dat Amerika andere landen onder druk zet om nu al veel bestellingen voor JSF-toestellen te doen. Zo moeten Nederland het Amerikaanse risico overnemen. Dat is een heilloze weg. Dit project moet, wat ons betreft, niet pas in februari worden gestopt. Dat moet nú gebeuren."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top