www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Actie bij aandeelhouders ABN AMRO tegen betrokkenheid bij clusterbommen

29-04-2003 • Actievoerders van de SP protesteerden vandaag bij en op de aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO tegen de betrokkenheid van de bank bij het gebruik van clusterbommen. Ook in Irak zijn weer clusterbommen gebruikt die worden getest en onderhouden door het Britse bedrijf Insys, dat zakelijk wordt ondersteund door ABN AMRO. SP-Kamerlid Krista van Velzen: ‘Als dit geen maatschappelijk onverantwoord ondernemen is, wat dan wel?’

SP activist in discussie met aandeelhouders, 29 april 2003Clusterbommen verspreiden boven de grond honderden granaten die alles en iedereen vernietigen over een oppervlakte van enkele voetbalvelden. Tot 12 procent van de granaten explodeert niet onmiddellijk, waardoor ze dezelfde uitwerking hebben als anti-personeelsmijnen en ook na het conflict nog jarenlang slachtoffers maken. De SP voert al geruime tijd actie voor een internationaal verbod op clusterbommen.

Naar aanleiding van de SP-acties tegen ABN AMRO’s betrokkenheid bij het Britse bedrijf Insys heeft de bank eerder laten weten geen nieuwe contracten af te zullen sluiten met dergelijke bedrijven en zelfs al enkele contracten te hebben afgewezen in verband met mogelijke bemoeienis met clusterwapens. Krista van Velzen: ’Tijdens de aandeelhoudersvergadering liet de bank ons weten wel degelijk door de acties te zijn wakker geschud. Dat is natuurlijk erg mooi, dit voortschrijdend inzicht is een voorbeeld voor anderen.’. ABN-AMRO zei ook de Insys-aandelen te willen verkopen, maar nog te wachten op ’een goede klant daarvoor’. Van Velzen: ’Dat betekent vooral dat ze er goed aan willen verdienen, en die aandelen niet van de hand zullen doen als ze er geen winst op kunnen maken. Reden genoeg om onze acties dus voort te zetten totdat de financiering van Insys door ABN-AMRO is afgelopen’.

In de komende weken wordt een estafetteprotest georganiseerd dat ertoe moet leiden dat ABN AMRO haar banden met Insys onmiddellijk verbreekt.

SP activisten demonstreren tegen de betrokkenheid van ABN-AMRO bij de productie van clusterbommen, 29 april 2003

Dossier Clusterbommen

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top