www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Dijk: opheldering over rol wapenhandelaar bij verkoop tanks

20-04-2012 • SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil van het kabinet weten wat de rol is van wapenhandelaar Joep van den Nieuwenhuyzen bij de verkoop van in Nederland overbodig geworden tanks aan het buitenland. Het programma 'Het Snelle Geld' interviewde hem donderdag. Van Den Nieuwenhuyzen stelde hier dat hij kopers had voor Nederlandse tanks.

Jasper van DijkVan Dijk is ongelukkig met deze mededeling. 'Ik wil weten wat hiervan waar is. Defensie ontkende in een eerste reactie dit bericht, maar ik zou het zeer onwenselijk vinden wanneer een wapenhandelaar met een slechte reputatie als Van Den Nieuwenhuyzen geld zou verdienen aan de verkoop van onze overtollige tanks.'

Van Den Nieuwenhuyzen is verdacht van betrokkenheid van onder meer handel in voorkennis, het betalen van smeergeld en faillissementsfraude.


Vragen van de heer J.van Dijk (SP) aan de minister van Defensie

1.
Bent u bekend met het interview van Jort Kelder met de heer J. van den Nieuwenhuyzen?
2.
Klopt de in dit interview gemaakte bewering als zou van Nieuwenhuyzen betrokken zijn bij de verkoop van Nederlandse overtollige tanks aan het buitenland? Zo ja, welke rol speelt de heer Nieuwenhuyzen hierbij?
3.
Klopt de bewering in het interview dat Van Den Nieuwenhuyzen een commissie zou ontvangen voor zijn rol in de verkoop van de tanks?
4.
Bent u op de hoogte van de betrokkenheid van Van Den Nieuwenhuyzen bij een reeks bedenkelijke transacties, waarbij hij betrokken zou zijn bij massale fraude?
5.
Vindt u het aanvaardbaar dat een wapenhandelaar zoals de heer van Nieuwenhuyzen een sleutelrol speelt bij de verkoop van Nederlandse wapens? Zo nee, wat heeft dit voor gevolgen?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top