www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel wil registratie en screening huurlingen

04-02-2012 • SP-Kamerlid Harry van Bommel dringt bij de ministers van Defensie en Justitie aan op verplichte registratie van private militaire bedrijven en screening van huurlingen. De Nederlandse overheid maakt gebruik van de diensten van deze bedrijven maar registratie en screening is nu niet verplicht als in het buitenland wordt gewerkt. Volgens KRO-Reporter Internationaal komt het daardoor voor dat personen met een crimineel verleden zonder problemen in dienst kunnen treden van private militaire bedrijven.

Harry van BommelMomenteel is alleen registratie verplicht van private beveiligers die in Nederland opereren. Nederlandse beveiligers of huurlingen die in het buitenland opereren vallen onder de wet van het land waar wordt gewerkt. Van Bommel vindt die situatie ongewenst, zeker wanneer het gaat om opdrachten die in dienst van de Nederlandse overheid worden uitgevoerd. 'Liever zou ik zien dat militaire taken helemaal niet door private ondernemingen worden uitgevoerd maar nu dat toch het geval is, moet er in ieder geval sprake zijn van registratie en screening. Het is toch te zot voor woorden dat veroordeelde criminelen door de overheid worden ingehuurd voor veiligheidstaken?' aldus het Kamerlid.

Behalve verplichte registratie en screening vraagt Van Bommel tevens alle schietincidenten en ander geweldsgebruik te registreren bij de inzet van werknemers van in Nederland gevestigde private militaire bedrijven. Ook wil hij duidelijkheid over de aansprakelijkheid indien deze bedrijven of huurlingen overtredingen of misdrijven begaan bij de uitvoering van gecontracteerde taken.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top