www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Nederlands materieel gebruikt bij mensenrechtenschending Atjeh

05-02-2004 • SP wil opheldering over rol Indonesische marine in aanvallen op eigen burgers.
Tweede Kamerlid Krista van Velzen heeft in Kamervragen opheldering gevraagd over de rol van de Indonesische marine in de oorlog in de opstandige provincie Atjeh. Op basis van eigen onderzoek is de SP tot de conclusie gekomen dat de Indonesische marine, in tegenstelling tot wat het ministerie van Buitenlandse Zaken in antwoord op eerdere vragen en in een recente brief heeft gesteld, wel degelijk wordt ingezet tegen de eigen bevolking.

Krista van VelzenVan Velzen vraagt definitieve duidelijkheid over gebeurtenissen bij het eilandje Nasi voor de kust van Atjeh. Nasi is door een vijftal Indonesische marineschepen op 22 mei 2003 gebombardeerd. Van de vijf schepen zijn zeker twee schepen, de Todak en de Lemabang, met radargeleidingsapparatuur van Thales Nederland uitgerust. Op basis van deze gegevens concludeert de SP dat voormalig minister van Buitenlands Zaken Jaap de Hoop Scheffer, de Kamer verkeerd heeft ingelicht. In antwoord op vragen van Krista van Velzen antwoordde hij in de zomer van 2003 dat de Todak in “de regio aanwezig (was) teneinde patrouilles uit te voeren in de kustwateren van Atjeh ter voorkoming van in- en ex-filtratie van rebellen en van in die regio veel voorkomende smokkel en piraterij”.

In antwoord op een eerder verzoek van Krista van Velzen ontving de Tweede Kamer een brief waarin ontkend werd dat de marine van Indonesië verantwoordelijk of betrokken is bij mensenrechtenschendingen. Uit het SP-onderzoek komen nog twee incidenten naar voren waaruit blijkt dat de Indonesische marine daadwerkelijk is ingezet tegen burgerbevolking van Atjeh. De SP wil met spoed opheldering over de rol van de Indonesische marine bij mensenrechtenschendingen. Woensdag 11 februari a.s. wordt in de Kamer gedebatteerd over de verkoop van Nederlandse korvetten aan de Indonesische Marine. Van Velzen: ”Op basis van de huidige signalen lijkt een wapenembargo op Indonesië de enige juiste reactie die de Nederlandse regering kan geven”.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top