www.sp.nl/cultuur

Homepage SPSlash Cultuur

Zoeken in /cultuur

/cultuur :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Debbie Brenkman
SP.nl/cultuur
Kinderen maken een statement voor cultuur Kinderen maken hun statement voor cultuur
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Doelbewuste aanval kabinet op cultuursector

20-06-2011 • Op het Plein in Den Haag staat vandaag een boksring waar kunstminnaars, kunstenaars, publiek, kinderen, volwassenen en bekende Nederlanders zich uitspreken in drie minuten statements, gericht aan minister-president Rutte. Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk nam plaats in de boksring. Hij roept iedereen op één vuist te maken en op 26 juni naar Rotterdam en op 27 juni naar Den Haag te komen.

Jasper van Dijk in de boksring

De toespraak van Jasper van Dijk

De regering doet een bewuste aanval op de cultuursector. Dat kan niet anders als je 200 miljoen bezuinigt. Een kwart van het budget.

Cultuur is een publiek belang. Zonder overheid houden we alleen over: commerciële kunst en kunst voor de elite. Ook belangrijk, maar de overheid dient garant te staan voor een brede toegankelijkheid en voor verdieping en experiment. Kinderen hebben recht op muzieklessen, bibliotheken en theater. Dat staat op het spel. Wat we overhouden is een verschraling en vermarkting van het cultuuraanbod.

Jij mag kiezen. Wil je een land dat kil en grauw is. Dat niets heeft met kunst en cultuur? Een land dat constant chagrijnig is? Of kies je voor een land dat ruimte biedt aan creativiteit en experiment? Kies je voor chagrijn, voor elke dag zuurkool met worst of kies je voor variatie, voor verrassing, kortom voor kunst?

Kunst is niet alleen voor de elite. Maar door te bezuinigen gebeurt dit vanzelf. Kaartjes worden duurder, de gewone man kan niet meer naar het theater. Of naar een musical. Want ook Joop van de Ende heeft een podium nodig met steun van de overheid.

Je mag best bezuinigen. Op bureaucratie, op bestuurders en adviseurs. Op mensen die vooral verdienen aan kunst, zonder zelf veel te doen. Maar spaar de makers, de kunstenaars en de kunstonderwijzers die zich oprecht bezighouden met kunst. Nu gebeurt dat wel met een bezuiniging die inslaat als een bom. Die voortkomt uit rancune, want het is een schijntje op de totale bezuiniging. Er zijn zoveel alternatieve bezuinigingen. De JSF, de hypotheekrenteaftrek, de bureaucratie.

Daarom zeg ik:

-Stop deze kaalslag. Op zijn minst kan je de korting uitsmeren over meerdere jaren.
-Geen BTW-verhoging, wat overigens neerkomt op een ordinaire belastingverhoging. Niets voor de VVD.
-Zorg voor een brede basis en voor talentontwikkeling. Staar je niet blind op kunst die veel geld opbrengt. Beperk het ook niet tot de elite, geef net zo goed steun aan talentvolle, jonge kunstenaars.

We moeten één vuist maken. Kom daarom allemaal op 26 juni naar Rotterdam en op 27 juni naar Den Haag tijdens het debat.

Actievoeren helpt, dat blijkt uit het uitstel op de BTW-verhoging en de aanpassing rond het Muziekcentrum van de Omroepen. Ineens wilde de regering de omroeporkesten toch wel behouden. Onder druk wordt alles vloeibaar. Maar er is nog een weg te gaan. Kortom, verhef je stem en zorg dat de regering stopt met deze culturele bomaanslag.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top