www.sp.nl/cultuur

Homepage SPSlash Cultuur

Zoeken in /cultuur

/cultuur :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Debbie Brenkman
SP.nl/cultuur
24 DECEMBER 2009

Column

Ewout Irrgang:

Een kortingskaart als kerstcadeau

Ewout Irrgang

Misschien vindt u hem morgen onder uw kerstboom. Een Museumjaarkaart om volgend jaar eens flink wat cultuur op te snuiven. Zeker nu de kerst meer een commercieel festijn is dan een moment van bezinning, is er alle reden om de ondraaglijke lichtheid van het bestaan wat te verlichten met het bezoek aan een museum.

In mijn woonplaats Amsterdam moet u er wel rekening mee houden dat twee van de belangrijkste musea van de stad (het Rijksmuseum en het Stedelijk) gesloten zijn. Al jaren. Een situatie waar Nederland zich volstrekt belachelijk mee maakt. Alsof het Museum d'Orsay en het Louvre in Parijs tegelijkertijd jarenlang dicht zijn. Maar goed, als u een museum in Nederland vindt dat ook daadwerkelijk geopend is, dan betaalt u zichzelf al snel blauw aan een duur toegangskaartje. Ook vergeleken met andere landen om ons heen.

Gelukkig is er de Museumjaarkaart. Voor slecht 35 euro en volgens de website: "de enige échte Museumkaart die u gratis toegang biedt tot meer dan 400 musea in heel Nederland." Nou, daar zit geen woord Spaans bij. Maar helaas moet u hier net als bij een louche bank of verzekeraar goed op de kleine lettertjes letten: Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd". Kan een keer gebeuren zult u denken en dat is precies wat ik ook dacht. Maar de afgelopen maanden heb ik eens gekeken wat dit nu in de praktijk inhoudt.

Het Rembrandthuis in Amsterdam bleek een paar euro te vragen voor een extra tentoonstelling waar ik niet voor kwam, die niet de moeite waard was, maar ik wel voor moest betalen. Dat gold ook voor het Joods Historisch Museum dat 1,50 toeslag vroeg voor de tijdelijke tentoonstelling over Meijer de Haan waar ik ook niet voor kwam. Het prachtig gerenoveerde Paleis op de Dam is nu eindelijk open en is erg aan te raden. Maar de Museumjaarkaart geldt niet. Want het is geen museum. U betaalt dus gewoon 7,50 met uw Museumjaarkaart. Eigenlijk idioot omdat het onderhoud van het Paleis gewoon door de Staat betaald wordt (en het koningshuis ook). De vlak ernaast gelegen Nieuwe Kerk geldt wel als een museum. De Nieuwe Kerk is officieel aangesloten bij de Museumjaarkaart. Als u daar met uw Museumjaarkaart naar de tentoonstelling 'Oman' wilt dan betaalt u 3,50 toeslag. Als ik na de teleurstellende tentoonstelling om opheldering vraag waarom de toegang niet gratis is met Museumjaarkaart is het antwoord: "Ja, maar dit is een expositie." Huh? Musea hebben toch juist exposities?

Kijk, ik ga normaal gesproken niet zeuren over een paar euro toeslag. Als u regelmatig naar een museum gaat dan is het met de hoge toegangsprijzen voor musea in Nederland immers meer dan de moeite waard om de Museumjaarkaart aan te schaffen. Maar waar ik niet van houd is dat de Museumjaarkaart adverteert met 'gratis toegang' tot meer dan 400 musea. Terwijl je vaak een toeslag betaalt. Dat klopt niet. Gratis is gratis. Dit is wat we in Amsterdam 'de boel besodemieteren noemen'. Of wat in de financiële sector nu 'knollen voor citroenen verkopen' heet. De Museumjaarkaart is gewoon een Museumkortingkaart.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top