www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Columns
27 AUGUSTUS 2012

Column

Emile Roemer:

Koopkrachtkampioen

Emile Roemer

De SP heeft de beste koopkrachtcijfers voor lage en vooral middeninkomens en heeft een van de beste banenplannen voor de komende kabinetsperiode. Het stoppen van de marktwerking in de zorg levert twee miljard op, huurders zijn bij ons het beste af – en het begrotingstekort? Dat brengen we met stevige stappen terug. Zelfs Brussel hoeft niet te piepen. Een uitstekend rapportcijfer dus van het CPB voor ons verkiezingsprogramma. We kunnen sociaal en eerlijk uit de crisis komen, dat bewijzen de cijfers van vandaag.

Werkgeversbaas Wientjes zit nu op de blaren, na zijn bangmakerij dat onze plannen een ramp voor de economie zouden zijn. Lariekoek, zo blijkt. Het tekort komt in 2013 onder de 3% en de houdbaarheid is op orde. De SP is volgens het CPB voorbereid op de vergrijzing en op de toekomst. De overheidsfinanciën zijn bij de SP dus in goede handen. En de Quote-hoofdredacteur die alle miljonairs al naar Zwitserland zag emigreren? Die kan in haar volgende editie bovenaan komen in de Quote-500 van onverantwoorde uitspraken. Mijn moeders oude waarheid kwam weer eens uit: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Dat geldt ook voor het optreden van premier Rutte in het tv-debat gisteren. In één debat drie keer iets zeggen wat echt niet waar is, dat is over de grens, heb ik van veel mensen gehoord. Een premier die zegt dat de VVD het eigen risico niet wil verhogen, die neemt een loopje met de waarheid. Op 1 januari gaat ieders eigen risico van 220 naar 350 euro. En de VVD brengt er ook nog eens het bezoek aan de huisarts onder. Een premier die zegt dat de zorgplannen van de SP 2000 euro extra premie kosten aan een onderwijzer, die getrouwd is met een verpleegkundige, die weet dat hij de waarheid geweld aandoet. En als die premier dan tegen beter weten in weer herhaalt dat uitspraken van mij de rente die Nederland voor leningen betaalt opjaagt, die is echt ver weg van de waarheid.

Vergissen is menselijk, verspreken kan, overdrijven mag. Maar in één debat drie keer de boel verdraaien, dat past een premier niet. Ik hoop dat het een incident is. Maar helaas, ook andere VVD’ers in Den Haag nemen het ook niet zo nauw met de feiten. Met droge ogen riepen zij dat ik er als wethouder in Boxmeer een potje van maakte en dat de SP in Brabant alleen mag meeregeren als ze VVD-beleid uitvoert. Maar ook die leugen is te langzaam voor de waarheid: lokale en provinciale VVD’ers hebben zich openlijk gedistantieerd van deze Haagse herrie. Daar heb ik dus respect voor. Dat zou toch een les mogen zijn voor iedere andere VVD’er die denkt dat in liefde en campagnes alles geoorloofd is. Niet dus.


Eerder deze week:


RSS-feed SP-columns RSS 2.0
Wat kun je met RSS?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top