www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Columns
26 APRIL 2010

Column

Ronald van Raak:

Democratie volgens Giphart

Ronald van Raak

Ronald Giphart schrijft in de Volkskrant over de politiek. Op bezoek bij het GroenLinks-congres was hem opgevallen hoe democratisch die partij is. De leden hadden honderden wijzigingsvoorstellen ingediend. Heel anders dan bij de SP, waar volgens Giphart doorgaans niet meer dan zes amendementen worden ingediend.

Is die Giphart wel ooit bij de SP geweest? Tijdens ons Congres afgelopen zaterdag heb ik hem niet gezien. Dat is jammer, dan had hij kunnen zien dat onze leden bijna 400 wijzigingsvoorstellen hebben gedaan. Na wekenlange discussies in afdelingen, regio’s en op het Congres werden bijna 100 voorstellen overgenomen.

Wat sprak Giphart zo aan in de democratie van GroenLinks? Op het congres had hij kunnen zien dat de leden van GroenLinks geen referendum willen, maar partijleider Femke Halsema toch een referendumwet heeft gemaakt en door de Kamer wil krijgen - dezelfde Halsema die tegen de regels van haar partij voor de vierde keer lijsttrekker werd.

Ik heb de leden op het SP-Congres gevraagd wat zij ervan zouden vinden als ik tegen hun wil een wet zou maken. Dat kwam mij te staan op heel boze blikken. Ik zou dat niet durven! Femke Halsema durft dat wel. Is Halsema zoveel dapperder dan ik? Of is haar partij misschien niet zo democratisch als Giphart ons wil doen geloven?


Eerder deze week:


RSS-feed SP-columns RSS 2.0
Wat kun je met RSS?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top