www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Columns
25 SEPTEMBER 2009

Column

Renske Leijten:

Crimineel, maar niet strafbaar

Renske Leijten

Na de wereldvreemde zonnekoningen van de gehandicapteninstelling Philadelphia die met zorg-geld kastelen, hotels en kloosters kochten, is er weer een stel nieuwe schaamteloze zorgbestuurders ontmaskerd. Zij gaven een lening van een half miljoen euro aan de directeur van een gehandicapteninstelling in Twente.

Maar u begrijpt het toch wel? De enorme kwaliteiten van deze bestuurder van Aveleijn/SDT moeten beloond worden! Dit kan ook met een rentevrije, aflossingsvrije hypotheek van 550.000 euro! Dat Aveleijn/SDT een zorginstelling is en geen nieuwe bank van Dirk Scheringa, is natuurlijk maar bijzaak.

De grenzeloze arrogantie waarmee mevrouw Van den Nieuwboer, de voorzitter van de Raad van Toezicht, lachend op RTV Oost zegt dat staatssecretaris Bussemaker hier niets aan kan doen, is stuitend. Mevrouw Van den Nieuwboer? Wie? Dat is de oud-burgemeester van Losser (Overijssel). Zij moest na een financieel debacle van het toneel verdwijnen. Ze incasseerde wel even 2 ton oprotpremie.

Mevrouw heeft een stevige moraal, want ze is een CDA-er. En vanuit haar moraal is ze er als voorzitter van de Raad van Toezicht van overtuigd dat deze ‘bonus’ voor goed werk heel normaal is. Je vraagt je af: “Weet zij wel op wat voor instelling zij toeziet?!” Het oud VVD-Kamerlid Gertjan Oplaat zit ook in de Raad van Toezicht. Hij blijft stil, maar heeft ook meegewerkt aan het novum dat een zorginstelling voor bank gaat spelen.

Deze graaiende kaste van oud-politici die als aasgieren onze zorginstellingen, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties en andere delen van onze (semi) publieke sector plunderen, behoren wat mij betreft maar één ding toe: ontslag op staande voet! De reden? Beroving! Beroving van gehandicapten, scholieren en studenten, huurders én van ons allemaal. Want wij betalen de premies en belastingen voor goede zorg, goed onderwijs en betaalbare woningen. Hun taak om goed te besturen, is eervol genoeg om alles wat met exorbitante beloningen te maken heeft af te slaan.

Deze criminele kliek gaat schaamteloos door met het strooien van bonussen, auto’s met chauffeur, topsalarissen en naar nu blijkt hypotheken. Hun partijgenoten in de Tweede Kamer weigeren namelijk iets te doen aan deze schande. Het is dus gelegaliseerde criminaliteit.

Het wordt tijd dat Bussemaker, Klink, Plasterk, Van der Laan, Balkenende en Bos stoppen met gedogen en ingrijpen. Geen woorden maar daden: Stop het gegraai!


Eerder deze week:


RSS-feed SP-columns RSS 2.0
Wat kun je met RSS?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws
Studio SP
top