www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Columns
31 MAART 2009

Column

Paul Ulenbelt:

Meeuwen en kauwen

Paul Ulenbelt

Uit mijn raam zie ik drie schoorstenen. In ieder daarvan nestelt een paar kauwen. Er landt een meeuw op de middelste schoorsteen. Hij duikt met zijn kop in de schoorsteen. Kijkt of er al jongen zijn die hij weg kan pikken. Zijn kop is nog maar halverwege of zes kauwen vallen hem aan. Ieder van een andere kant. Met succes. De meeuw druipt af. Meeuwen zijn groot. Kauwen zijn klein. Maar met tomeloze inzet verdedigen ze hun volgende generatie.

D66, VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie zeggen dat de volgende generatie niet de rekening moet krijgen van de crisis. Terecht. Zij presenteren zich als de heldhaftige kauwen die ik uit mijn raam zie. Maar met het verhogen van de AOW-leeftijd leggen zij de rekening daar juist wel neer. Het zijn de kinderen van Balkenende, Rouvoet en Bos en Ulenbelt die dan twee jaar langer moeten werken. De volgende generatie dus.

CDA-professor Lans Bovenberg legt in NRC Handelsblad uit dat twee jaar langer door werken de volgende generatie twee jaar meer ontslagbescherming oplevert. Ja, u leest het goed. De volgende generatie krijgt twee jaar extra ontslagbescherming. Nu wordt de arbeidsovereenkomst vanzelfsprekend beëindigd als je 65 wordt. Maar beste Lans, dan moet je wel werk hebben. Twee op de drie mensen halen de 65 niet werkend. Oudere sollicitanten worden massaal de deur gewezen. Die snakken naar hun pensioen. Die zitten niet te wachten op jouw twee jaar extra ontslagbescherming.

Bovenberg was lid van de commissie Bakker. Die wilde het ontslagrecht afschaffen. Dat is ze niet gelukt. Je mislukking presenteren als een zegen voor de toekomst. Hoeveel meeuw kun je worden?

In mijn buurt komen steeds meer meeuwen. Ze horen eigenlijk op zee om vissen te vangen, niet op schoorstenen om jonge kauwen te kapen. Er zijn veel meer kleine kauwen dan grote meeuwen. 65 blijft daarom 65.


Eerder deze week:


RSS-feed SP-columns RSS 2.0
Wat kun je met RSS?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 26 JULI
COLUMN
VRIJDAG 25 JULI
COLUMN
IN DE MEDIA
Studio SP
top