www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Columns
25 MAART 2008

Column

Jasper van Dijk:

Misleidende brief

Jasper van Dijk

Morgen is de manifestatie van leraren in actie (www.lerareninactie.nl) op het Plein voor de Tweede Kamer. De leraren zijn boos over het onderwijsbeleid, dat feitelijk vanaf de jaren tachtig is verwaarloosd. Sinds die tijd wordt onderwijs gezien als een kostenpost en niet meer als een investering. In de jaren zeventig gaf Nederland nog 7 procent van het nationaal inkomen uit aan onderwijs, tegenwoordig is dat een schamele 5 procent. Landen als Hongarije en Tsjechië lopen ver op ons vooruit.

De achterstand zou nog enigszins begrijpelijk zijn als het onderwijs van hoge kwaliteit was. Maar dat is nu juist het punt: op allerlei internationale lijstjes duikelt Nederland naar beneden. Bovendien werken Nederlandse leraren meer uren met grotere klassen. Toen ik minister Plasterk hierop wees, antwoordde hij botweg dat hij geen geld had voor kleinere klassen. Het is een bevestiging van de stelling: onderwijs is een kostenpost, geen investering.

Om de protesterende leraren te ontmoedigen, schreef Monique Vogelzang afgelopen vrijdag een brief naar de Volkskrant. Vogelzang is ambtenaar op het ministerie van onderwijs. Zij beweert dat er deze kabinetsperiode maar liefst 700 miljoen extra in leraren wordt geïnvesteerd. Dit als weerwoord tegen de actievoerende leraren, die vanaf komend jaar minstens 1 miljard extra willen. Overigens is dat nog steeds bescheiden, als je bedenkt dat Nederland in Europees verband minstens 5 miljard achterloopt.

Los van het feit dat 700 miljoen geen 1 miljard is, meldt Vogelzang niet dat dit geld deels door de leraren zelf moet worden betaald. Zo wordt bijvoorbeeld de verlofregeling voor oudere leraren afgeschaft (de Bapo-regeling). Die regeling was juist bedoeld om oudere leraren langer voor het onderwijs te behouden. Ook studenten mogen meebetalen aan hogere salarissen voor leraren, middels een verhoging van het collegegeld.

De hoge werkdruk, het lerarentekort en de groeiende salarisachterstand rechtvaardigen dat extra geld voor onderwijs buiten de onderwijsbegroting gevonden moet worden. Dat brengt ons ook in balans met andere Europese landen. Toch wordt dit (vooralsnog) niet toegestaan door minister Bos. Leraren moeten het doen met een sigaar uit eigen doos. Geen wonder dat zij het zat zijn en de straat op gaan.

Mevrouw Vogelzang informeerde ons dus onvolledig. Ook minister Plasterk weerlegt niet dat studenten en oudere leraren meebetalen aan zijn lerarenplan (Volkskrant, 25 maart). Er is dus alle reden om morgen naar de manifestatie te gaan.


Eerder deze week:


RSS-feed SP-columns RSS 2.0
Wat kun je met RSS?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 29 JULI
NIEUWS
IN DE MEDIA
Studio SP
top