www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Columns
24 SEPTEMBER 2008

Column

Harry van Bommel:

Niet geschikt voor de landmacht

Harry van Bommel

De minister van Defensie, Van Middelkoop, heeft zich onttrokken aan de militaire dienst en hij was destijds “heel blij” dat dit lukte. Wegens “persoonlijke onmisbaarheid” mocht hij werken voor de Tweede Kamerfractie van het Gereformeerd Politiek Verbond. Zo kreeg hij langdurig uitstel en later zelfs afstel van de militaire dienst.

De minister zegt in een interview met Vrij Nederland dat hij moeite heeft met gezag en dat hij het gevoel had doodongelukkig te zullen worden in militaire dienst. Moeite met gezag heb ik ook altijd gehad maar mijn militaire dienst begin jaren ’80 heeft mij bepaald niet ongelukkig gemaakt. Integendeel. Mijn tijd bij het 42ste pantserinfanteriebataljon der Limburgse Jagers heeft mij fysiek en mentaal goed gedaan.

Wat me steekt aan de opmerkingen van Van Middelkoop is het feit dat ze de militairen in de kou zetten. De militaire vakbonden hebben dan ook onmiddellijk vernietigend gereageerd. Op zijn minst zou de minister moeten erkennen dat zijn opmerkingen negatief kunnen uitpakken voor de werving van militairen. Het personeelstekort beloopt nu al 7000 militairen en wordt alleen maar groter. Er gaan bij defensie meer mensen weg dan erbij komen.

Toen de minister zijn mond voorbij sprak en zei dat Nederland de politieke intentie had om langer in Uruzgan te blijven vroeg ik hem of hij “geraffineerd of oliedom” was. Hij zette met die uitspraak immers de PvdA volkomen vast. Die partij aarzelde over de aard van de missie maar stemde uiteindelijk wel gewoon in met verlenging ervan. De minister zei bij die gelegenheid: “Als ik tussen die twee moet kiezen dan kies ik voor de laatste.” Oliedom dus, die minister. Met zijn uitspraken nu gaat hij weer een stap verder en moet ik denken aan de wervingsspotjes voor defensie op televisie waarbij jongeren worden beoordeeld op de vraag of ze geschikt zijn voor de landmacht. Voor mij staat nu wel vast: deze minister is niet geschikt voor de landmacht. Niet als soldaat, maar kennelijk ook niet als minister.

Bij deze column hoort de stelling:

Minister Van Middelkoop zet de Nederlandse militairen in de kou

Je kunt hier reageren


Eerder deze week:


RSS-feed SP-columns RSS 2.0
Wat kun je met RSS?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top